Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Hornung Ágnes a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) ülését követő doorstep sajtótájékoztatón hozzátette, hogy mindezt a pénzintézetek és az ingatlanpiac szakértői is megerősítették.

Közölte: már az első pár hétben is azt a visszajelzést kapták, hogy a csok plusz iránt nagyon élénk az érdeklődés és ez az év első két hónapjában tovább fokozódott. A februári végi adatok szerint csaknem 2000 igénylés érkezett be a pénzintézetekhez, amely felfutásában ugyanazt a meredekséget mutatja, mint a 2015-ben bevezetett csok.

Hornung Ágnes elmondta, hogy a befogadott kérelmek száma alapján a családok 87 százaléka használt lakóingatlant vásárolt a csok plusz segítségével. Ez azt mutatja, hogy az új konstrukció tudott reagálni a családok oldaláról jelentkező igényekre - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy az igénylők 13 százaléka új lakás építésére, 1 százaléka pedig a meglévő otthona bővítésére igényelte ezt a támogatási formát.

"Nekünk demográfiai szempontból továbbra is a célunk, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, és ez akkor tud jóval nagyobb eséllyel megvalósulni, ha az édesanya 30 év alatti" - fogalmazott az államtitkár, aki ezért demográfiai szempontból örvendetes ténynek nevezte, hogy az igénylők felénél az édesanyák 30 év alattiak.

Demográfiai szempontból az is előremutató adat, hogy miközben az igénylők 66 százalékának még nincs gyermeke, kicsivel több mint a felük 2 vagy több gyermeket szeretne.

Beszámolt még a vidék megújítását célzó, a csok plusszal is kombinálható falusi csok-ról is, amely iránt az idén már 574-en nyújtottak be kérelmet, mindez csaknem 5 milliárd forint értékű támogatási kérelmet jelent.

A falusi csok esetében is az igénylések nagy részét (64 százaléka) használt lakóingatlan vásárlására, 33 százalékát meglévő lakóingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére nyújtották be - sorolta az államtitkár.

Mindezeket a konstrukciókat egészíti majd ki a 108 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező, 2024 júniusától induló otthon felújítási program - mondta Hornung Ágnes.

Az államtitkár kitért arra, hogy a LITT évente négy alkalommal ülésezik: két ülésen a kereskedelmi ingatlanpiacról, kettő esetében pedig a lakáspiacról tartanak megbeszélést.

A LITT ülésein képviselteti magát az összes érintett tárca - KIM, a Miniszterelnökség, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Pénzügyminisztérium - a nagy ingatlanfejlesztő cégek, a nagy bankok és a Magyar Bankszövetség is.

Címkék: építőipar, CSOK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el