Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2011. December 10. 14:46, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A palesztin egy kitalált nép?

A palesztin egy kitalált nép?

Newt Gingrich minden eddiginél messzebbre ment a zsidó szavazatok megszerzése érdekében.

Bár a republikánus párt hagyományosan Izrael mellett áll a közel-keleti konfliktusban, addig még egyetlen jelölt sem jutott el, hogy egyszerűen nem létezőnek nevezze a palesztinokat.

Az egykori házelnök a Zsidó Televízió (Jewish Channel) beszélgetős műsorában fejtette ki véleményét. A műsorvezető a cionizmusról kérdezte Gingrichet, aki erre kijelentette, „Palesztin állam sosem létezett, a terület a XX. század elejéig az Ottomán Birodalom részének számított”, majd rámutatott, „a palesztinokat mi találtuk ki, ezek lényegében arabok”, akik egyébként is „sokszor mehettek volna sok helyre”. Ennek a kitalált népnek a nevében több mint fél évszázada folyik a háború Izrael ellen – „tragédia”, fogalmaz a politikus, amiért különösen a két palesztin csoportosulás, a Hamász és a Palesztin Hatóság „óriási vágya” fűt, hogy elpusztítsa Izraelt.

A hivatalos amerikai álláspont elismeri a palesztin népet, és annak saját államhoz való jogát, amelynek tárgyalások útján próbál érvényt szerezni. Hasonló az álláspontja a Palesztin Hatóságnak is, amelynek vezetője, Mahmud Abbász évek óta elutasít minden erőszakos lépést Izrael ellen.

haaretz.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 31. 09:55, péntek | Külföld

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

2024. Május 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Tűzoltó sérült meg egy felrobbant kézigránáttól Horvátországban

A tűzoltó épp egy kigyulladt ház oltásában vett részt kedden a közép-horvátországi Károlyvárosban (Karlovac), amikor egy felrobbanó kézigránáttól súlyos sérüléseket szenvedett.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.