Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 29. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A túlsúlyos tinédzsereket jobban kiközösítik

A túlsúlyos tinédzsereket jobban kiközösítik

A túlsúlyos tinédzserek nagyobb mértékű kiközösítésről, megfélemlítésről adnak számot, mint normál súlyú társaik. Egy felmérés azt is megállapította, hogy nemcsak a diáktársak, de olykor a tanárok és a szülők az elkövetők - írja a Health Day.

Egy súlycsökkentő program keretében készült felmérés megállapította, hogy a túlsúlyos tinédzserek mintegy 64 százalékát érte már bántalmazás vagy kiközösítés nagyrészt társaitól, de néhány esetben a szülőktől, a tanároktól vagy az edzőktől.

A felmérés eredményei azonban olyan értelemben nem relevánsak, hogy a nem túlsúlyos társakat nem kérdezték meg, hogy őket kiközösítik-e, így a kutatók azt nem tudják megmondani, hogy a túlsúlyos tinédzsereknek mennyivel nagyobb az esélyük a kiközösítésre.

A vizsgálatba mintegy 1500, 14 és 18 év közötti tinédzsert vontak be, akik súlycsökkentő programban vettek részt. A résztvevők 64 százaléka számolt be arról, hogy valaha kiközösítették, vagy bántották a súlya miatt, de csak 20 százalékuk mondta, hogy ez rendszeresen előfordult vele.

Bár pontos adatokat a kutatók nem tudnak, de úgy vélik, hogy a túlsúlyos tinédzsereknek háromszor-hatszor nagyobb esélyük van a kiközösítésre, mint normál súlyú társaiknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.