Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 16. 07:10, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyre aktívabbak és elszántabbak a járvány alatt az embercsempészek és emberkereskedők

Egyre aktívabbak és elszántabbak a járvány alatt az embercsempészek és emberkereskedők

Egyre aktívabbak és elszántabbak az embercsempészek és emberkereskedők a koronavírus-járvány alatt - olvasható a hágai székhelyű Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) pénteken közzétett jelentésében.

Az európai uniós tagországok közti rendőrségi együttműködést koordináló szervezet legfrissebb beszámolója szerint a bűnözők nem állították le tevékenységeiket, új útvonalakat találnak ki, és új módszereket vetnek be, hogy áldozataikat, akik általában illegális bevándorlók, megkörnyékezzék.

Az embercsempészek a határellenőrzési intézkedések újbóli bevezetése, illetve szigorítása miatt egyre többet használnak kisebb vízi járműveket folyami határok átlépésre, illetve a járművekbe beépített titkos helyiségekben rejtik el áldozataikat, olyan teherautókban és vonatokban, amelyek továbbra is átjuthatnak a határokon.

A jelentés arra is rávilágít, hogy olyan országokban, ahol a prostitúció legális, a szexuális szolgáltatásokat nyújtó létesítmények bezárása növelheti a szexuális kizsákmányolást célzó emberkereskedelmi tevékenységeket.

Az utazási korlátozások sok helyütt ellehetetlenítik a mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatását, így megnőhet az igény az unión kívüli országokból érkező illegális munkaerőre - emelték ki az Europol szakértői.

A jelentés szerint tavaly 5853 emberkereskedelemmel és embercsempészéssel kapcsolatos ügyben nyomoztak a hatóságok Európa-szerte, és közel 20 ezer bűnelkövetőt sikerült letartóztatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése