Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2022. December 01. 08:31, csütörtök | Helyi

I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

Rendkívül izgalmas és színvonalas küzdelmeket hozott az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

A Dombóvári Művelődési Ház aulájában az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedőre 2022. november 25-én pénteken került sor.

A megmérettetésen 12 intézmény 28 tanulója képviseltette magát. A résztvevők életkora nagyon széles skálán mozgott, az 5-12. évfolyamokról egyaránt indultak versenyzők. A diákoknak az eredményes szerepléshez ismerniük kellett a verseny névadójának életrajzát, személyes sportsikereit, az 1954-es labdarúgó világbajnokság legfontosabb eredményeit, adatait, az 1952-es helsinki és a 2021-es tokiói nyári olimpiák magyar érmeseinek nevét és eredményeit. A végső helyezési sorrend egy írásbeli, egy szóbeli forduló, s a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyomógombos berendezésével játszott harmadik kör után alakult ki.

A versengés zsűrijének különösen a szóbeli részben kellett nagyon odafigyelni a helyes válaszokra, hiszen minden versenyző egyszerre válaszolt a kérdésekre nagyon rövid gondolkodási idő után. A zsűri tagjai nagyon nagy szakmai tájékozottsággal, odafigyeléssel követték a diákok minden rezdülését, ennek is köszönhető, hogy menet közben semmilyen nagyobb probléma nem akadt a lebonyolításban.

A versenybizottság elnöke Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára volt. A bizottságban helyet foglalt Gyarmati Gyöngyi, a gimnázium intézményvezető-helyettese, s az iskolának korábban sok dicsőséget szerzett egykori diákolimpiai bajnok tanítványok, Bor Bernadett, Kőszegi Gergő és Kőszegi Szabolcs.

A szóbeli fordulóba a versenyzők közül 24-en kerültek be, majd következett a nyomógombos forduló, amelynek 3-3 fordulójában a legjobb 12 diák mérte össze a tudását. A végső győzelemért a legtöbb ponttal rendelkező négy versenyző újra megmérkőzött egymással egy szuperdöntőben. Különösen ebben az utolsó fordulóban érződött, hogy a tanulók óriási szorgalommal, lelkesedéssel tanulták az előzetesen kiküldött szakirodalmat, s rendkívül gyorsan tudtak dönteni a helyes válaszokról.

A sokoldalú, nagyon fáradságos küzdelem végén az egyéni kategóriában Földvári-Nemes Zsigmond, a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája tanulója szerezte meg az első helyet. Teljesítményének értékéről mindent elmond, hogy 5. osztályosként tudta legyőzni a jóval idősebb versenyzőtársakat. Az ezüstérmet Ruppert Dominik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 9. n osztályos tanulója érte el, a képzeletbeli dobogó 3. fokára Csermely Győző, a Monori József Attila Gimnázium tanulója került.

A négyes döntőben végül az értékes 4. helyet Farkas István szerezte meg a Kispesti Eötvös József Általános Iskolából.

A csapatversenyben a Monori József Attila Gimnázium együttese végzett az 1. helyen, második helyen a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája gárdája, 3. helyen a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata végzett.

A versenyzők és felkészítő tanáraik a nívós támogatásoknak köszönhetően teljes ellátásban részesültek a verseny idején, értékes könyvjutalmakat vehettek át a helyszínen a küzdelmeket megtisztelő Kerényi Zsolt alpolgármester úrtól, s a legjobbak nagyon szépen kivitelezett érmekkel is gazdagodtak.

A szervezők köszönetet mondanak Pintér Szilárd polgármester úrnak és Csike Tamás tankerületi igazgató úrnak, akik kiemelkedően támogatták az eseményt. Köszönik a gimnázium egykori diákjának, Parrag Gyulának a nemes támogatást, s Bánfai Jánosnak az érmek felajánlását. Kiemelkedő köszönet jár a versenynek helyet adó Tinódi Művelődési Ház munkatársi közösségének, megkülönböztetetten Rambala Gabriellának és Müller Ádámnak.

A rendezvény ötletgazdája és fő szervezője, Dr. Szenyéri Zoltán intézményvezető köszöni a gimnázium munkatársainak kiemelkedő segítségét a vendégek fogadásában, a rendezvény technikai előkészületeiben és megvalósításában. Sponga Nikolett, Takácsné Reisz Anett és Dancs Álmos Levente működtek közre a verseny sikeres lebonyolításában. Köszönet illeti azokat a gimnazista tanulókat, akik önként felajánlott munkájukkal segítettek a verseny feltételeinek megteremtésében.

A gimnázium tanulói közül Szőcs Parik 10. n osztályos tanuló a 7., Papp Hunor 10. n osztályos tanuló a 17. helyen végzett.

Minden diáknak gratulálunk!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 08:00, péntek | Helyi

Hidraulikus szerelőkosaras jármű bérelhető gépkezelővel

Korszerű, 18 méter emelőmagasságú, könnyített, teleszkópos gémmel és elforgatható kosárral rendelkező gépkocsi kölcsönözhető.

2023. Február 02. 10:42, csütörtök | Helyi

Az álmaiért úszott egészen Amerikáig

Bévárdi Zsófi egyik nagy álma teljesült 2019-ben, amikor a középiskola elvégzése után, tehetséges úszóként sikerült amerikai egyetemen, a nyugat-virginiai Fairmont State University pszichológia szakára felvételt nyernie.

2023. Február 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Petőfi 200 szavalóverseny Tolnában

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Tolna Vármegyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat kétfordulós szavalóversenyt hirdet

2023. Február 01. 09:46, szerda | Helyi

Már olvasható a Dombóvári Szuperinfó aktuális száma

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!