Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. December 14. 14:07, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jogerősen elítélték a csantavéri mészárost

Jogerősen elítélték a csantavéri mészárost

Jogerősen életfogytiglanra ítélte a csantavéri mészárosként is emlegetett szerbiai magyar férfit két gyilkosság miatt a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn - közölte a bíróság a honlapján.

Az eljárás adatai szerint a csantavéri születésű D. Cs. szerb-magyar kettős állampolgár 2018 júliusában fényes nappal egy amszterdami kávézóban tarkón lőtt egy horvát férfit. Később elhatározta, hogy végez egy magyar kábítószer-kereskedővel, akivel találkozót beszélt meg 2018. szeptember 19-én estére Budapestre, a XV. kerületi Szentmihályi úti bevásárlóközpont és a Szilas-patak közé. A találkozón elterelte a sértett figyelmét azzal, hogy kábítószernek látszó, valójában cukorhelyettesítő anyagot tartalmazó csomagokat adott át neki megvizsgálásra; eközben fejbe lőtte őt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nemzetközi együttműködéssel azonosították az elkövetőt, akit 2019. március 1-jén a cseh rendőrség fogott el Prágában.

A férfit korábban már egy másik ügyben az Újvidéki Törvényszék emberölés kísérlete miatt elítélte.

A Fővárosi Törvényszék idén márciusban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy leghamarabb negyven év elteltével bocsátható feltételes szabadságra, ám az a döntés fellebbezések miatt nem emelkedhetett jogerőre, így került az ügy másodfokon az ítélőtáblára.

A táblabíróság másodfokon D. CS. cselekményét különös visszaesőként, előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölésnek minősítette, továbbá megállapította a lőfegyverrel és lőszerrel folytatólagosan elkövetett visszaélés bűntettét is. Az ítélőtábla helyben hagyta az első fokon kiszabott életfogytiglani büntetést.

A közleményben felidézték, a vádlott az eljárás során arról is beszélt, hogy "helyesnek tartja az igazságszolgáltatást saját kezébe venni és önhatalommal is érvényt szerezni meggyőződésének, ennek érdekében akár embereket ölni, továbbá, hogy egy +gengszter+ életét értéktelennek tartva az ilyen ember életének önkényes elvételét kifejezetten jogszerűnek tartja".

A bíróság kitért arra is, hogy bár felderíteni nem lehetett a konkrét motivációkat, de bizonyos, hogy az elkövető nem személyes indítékból ölte meg a sértetteket.

"A hidegvérrel, ismeretlen személy érdekeinek megfelelően elkövetett súlyos, élet elleni bűncselekmények a vádlott emberi életet - mint legfőbb értéket - semmibevevő, a törvényekkel következetesen szembeszegülő, a társadalmi együttélés normáit elfogadni képtelen személyes jellemzőire világítanak rá" - fogalmaztak.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint az ilyen elkövetővel szemben csak a legsúlyosabb büntetés, az életfogytig tartó szabadságvesztés tekinthető arányosnak, csak ez alkalmas arra, hogy másokat is visszatartson hasonló bűncselekmény elkövetésétől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére