Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Október 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két nőből és egy férfiból hoztak létre embriót

Két nőből és egy férfiból hoztak létre embriót

Két nő és egy férfi génjeiből hoztak létre embriót Oregon állambeli tudósok egy újfajta vitatott technológia alkalmazásával, amely egy nap arra lehet alkalmas, hogy ritka, gyógyíthatatlan betegségektől védje meg a gyerekeket - számol be az esetről a Fox News.

Az Oregon Health and Science University kutatói elmondták, az embriót nem gyerek létrehozására használták, és még az sem biztos, hogy fogják és ha igen mikor alkalmazni az eljárást. Ugyanakkor a módszer már sok etikai vitát váltott ki, amikor korábban brit kutatók kísérleteztek vele.

A britek 2008-ban hozták nyilvánosságra, hogy valamikor elképzelhető lesz, hogy egy gyermeknek három szülője legyen. Ez azonban túlzás - állítják a szakemberek, hiszen a második nő génállományának mindössze 1 százalékát használják fel az embrió létrehozásához. Az eljárás lényege csupán az, hogy a hibás géneket, amelyek szabotálják a sejtek normális működését, helyettesítsék a másik alany normális génjeivel.

A technológia biztonságával kapcsolatban is kérdések merülnek fel. Nemrég a brit bioetikai csoport arra jutott, hogy a technika etikailag elfogadott lehet, hogyha bizonyítottan biztonságos.

Az oregoni kutatók most arról számoltak be, hogy majmokon végzett kísérletük során egészséges majmokat hoztak létre az új eljárás keretében, DNS-transzplantációval.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy azok a gének, amelyeket helyettesítenek nem olyanok, mint amire a legtöbben gondolnának. Ezek a gének ugyanis nem befolyásolnak olyan tulajdonságokat, mint a szemszín vagy a magasság, mert nem a sejtmagban találhatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el