Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 14. 11:03, csütörtök | PR

K&H: fő a biztonság

K&H: fő a biztonság

terjedőben a 14-18 évesek között az elektronikus fizetési megoldások

Egyre nagyobb teret nyernek az elektronikus fizetési megoldások a bankot használó fiatalok körében, miközben a készpénz még mindig nagyon népszerű - derül ki a K&H a 14-18 évesek pénzügyi szokásait vizsgáló kutatásából. Az elektronikus fizetési megoldások esetében ugyanakkor meg kell tanítani a gyerekeket a biztonságos használatra is, mivel ez a korosztály is egyre gyakrabban válik a csalók célpontjává. A digitális bankolásról, a készpénzmentességről, a biztonságról fontos tanácsokat kaphatnak a diákok a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedősorozatában és az ahhoz tartozó tudástárban is, érdemes tehát részt venni az immár évtizedes történelemmel rendelkező versenyen.


Bár a mindennapok egyre inkább arról szólnak, hogy az elektronikus, ezen belül az okostelefonos fizetések robbanásszerűen fejlődnek, a készpénz még mindig fontos szerepet játszik a fiatalok életében. Erre jutott a K&H őszi kutatása, amely a 14-18 évesek pénzügyi szokásait vizsgálta - derül ki a K&H kutatásából.

sokan már telefonoznak

A felmérés szerint a banki kapcsolattal és valamilyen bevétellel vagy megtakarítással rendelkező fiatalok majdnem harmada használ minden alkalommal vagy a legtöbb esetben készpénzt a fizetések során, 30 százalékuk fele-fele arányban vásárol készpénzzel vagy elektronikus úton. Tízből majdnem négyen, az érintett fiatalok 39 százaléka pedig elsősorban a digitális fizetést preferálja. Utóbbiak 42 százaléka bankkártyával fizet, 25 százalékuk okostelefonnal, egyharmaduk pedig hol ezzel, hol azzal.

Sok fiatal tehát már az elektronikus alternatívát választja és gyakran a telefonjukkal fizetnek, bankolnak. Nagy Ádám, a K&H információbiztonságért felelős vezetője elmondta: “Bár sokszor elhangzott és mi is többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy az okostelefon ma már nem egy szimpla készülék, hanem sokaknak egyben a pénztárcája is, ennek megfelelően fokozottan vigyázni kell rá. Például ne adjuk ki sose a kezünkből! Ha illetéktelen kezekbe kerül, akkor könnyen baj lehet belőle.”

Az elektronikus vásárlásoknál is mindig indokolt az óvatosság, különösen igaz ez a karácsonyi időszakra, amikor az év többi hónapjához képest sokkal több a tranzakció.

rafináltabbak a bűnözők

A csalók és az informatikai bűnözők egyre összetettebb módszerekkel próbálják átverni az embereket, köztük a fiatalokat. Ezért minél előbb meg kell ismertetni a gyerekekkel, hogyan lehet biztonságosan bankolni a számítógépen, tableten vagy éppen az okostelefonon. Az úgynevezett biztonsági higiénia kulcskérdés. “A csalási módszereket, átveréseket nem ismertetjük, nem akarunk tippeket adni. A védekezéshez azonban minden információt megad a bank. Senki ne adja meg a személyes adatait, akármilyen szépen kéri valaki. Nagyon fontos, hogy a szülők tartassák be ezt a szabályt a gyerekekkel.” - tette hozzá Nagy Ádám.

A gyakorlatban ez azt jelenti például, hogy az e-bankos és a mobilbankos felületen sokféle beállítás elérhető, amelyek hozzájárulnak a biztonsághoz. Ilyen például a vásárlási limitek meghatározása, vagy valamilyen vírusirtó vagy internetbiztonsági alkalmazás használata.

A K&H a saját weboldalán külön ismertetőt készített arról, hogyan lehet az adathalászokkal szemben védekezni, melyek a digitális bankolás legfontosabb elemei. Például fontos naprakészen tartani az okostelefont, azaz, ha megjelennek újabb szoftver-, rendszer- vagy alkalmazásfrissítések, azokat érdemes egyből telepíteni. Az e-bank vagy mobilbank használatakor kerülni kell a nyilvános wifihálózatokat. “Bármilyen csábító alkalmazás jön szembe, ha ismeretlen a fejlesztője vagy illegális tartalomnak tűnik, nem szabad vele foglalkozni. Csak hiteles forrásból, lehetőleg ismert programok kerüljenek a telefonra. A szülőknek érdemes ezt is megbeszélniük a fiatalokkal” - fogalmazott Nagy Ádám, a K&H információbiztonságért felelős vezetője.

A pénzintézet edukációs oldalai mellett a biztonságos bankolás a K&H Vigyázz, kész, pénz! diákoknak meghirdetett vetélkedősorozatában is szerepet kap. A játék első - online – fordulója már javában zajlik, a feladatsorokat 2024. január 26-ig lehet benyújtani. A vetélkedő népszerűségét jelzi, hogy 2010 óta összesen közel 80 ezer diák vett részt rajta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.