Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Augusztus 03. 22:00, szerda | Helyi
Forrás: Sásd és Vidéke

Kiállítási tárgyakra számít a Sásdi Történeti Téka

Kiállítási tárgyakra számít a Sásdi Történeti Téka

Egy európai uniós projekt során végleges helyére kerül a sásdi helytörténeti gyűjtemény, melynek gondozói számára világossá vált, hogy ...

... a hagyományos, „régi” életforma számos fontos területét egyetlen kiállításérett tárggyal sem tudják bemutatni. Hasonló a helyzet a fényképfronton is.

Ilyenek - többek között - a paraszti, a polgári és az iparos viselet, a hétköznapi és az ünnepnapi ruházkodás. Elenyésző a háznál, vagy takácsok által készített, vásárolt textília - ágynemű, terítők, kendők, hímzésminták, szőttesek, falvédők - részaránya a gyűjteményben: alig néhány darab. Nincs elegendő jó állapotú bútor a gyűjteményben ahhoz, hogy akár egyetlen, viszonylag teljes hagyományos szobabelsőt, enteriőrt be lehetne berendezni. Leginkább az egykori fűrészelt-festett ládák, ágyvégek, oldaldeszkák hiányoznak. Ugyanez vonatkozik az üvegekre. Sásdon és a környéken valaha több szódagyár is működött, de még szódás üveggel se rendelkeznek a gyűjtők, a más fajta üvegekről - dunsztos, kocsmai és otthoni poharak, boros- és sörösüvegek, stb. - nem is beszélve. Régen minden háztartásban legalább a szobákat szemes- vagy cserépkályhákkal fűtötték. Viszont a gyűjteményben nemhogy teljesen ép kályha, de egyetlen kályhaszem sincs.

A fentebb sorolt hiányok a Sásdi Történeti Téka tárgyi gyűjteményi anyagában sajnos alapvető jelentőségűek, amelyek pótlása nélkül színvonalas állandó kiállítás aligha rendezhető be. Ugyanez a helyzet bizonyos történelmi korszakok, események, jelenetek fényképes bemutatásával is.

Ezért a Sásdi Történeti Téka, a Honismereti Szakkör és a Sásdi Általános Művelődési Központ arra kéri Sásd és környékének lakóit, hogy a gyűjteményből és a készülő új állandó kiállításból egyelőre hiányzó tárgyakat személyesen, vagy információkkal segítse begyűjteni, behozni. Semmit nem kérnek örökbe, de mindent elfogadnak. Ha bármely képről, fényképről nem kíván végleg lemondani annak tulajdonosa, örököse, akkor azt vagy kölcsön veszik a kiállítás számára, vagy elkészítik annak másolatát és azzal dolgoznak.

Amennyiben tárgyfelajánlásról van szó, az egyik lehetőség az, hogy a Sásdi Történeti Tékának ajándékozza azt a tulajdonos, illetve az örökös. De járható út az is, ha kölcsönadja a kiállítás számára, amennyiben a tárgy nélkülözhetetlen, egyedi vagy más értéket képviselhet egy új, állandó tárlat számára Sásdon. A kölcsönzés tárgyanként bekerül a Téka nyilvántartásába, vagyis onnan bármikor visszakereshető lesz a kölcsönadók és hozzátartozóik számára is.

A gyűjtemény gondozói tisztelettel kérnek mindenkit, akinek módjában áll, hogy segítsen olyan állandó kiállítást létrehozni a Sásdi Történeti Tékában, amelyik színvonalában, tartalmában és megjelenésében egyaránt méltó a Baranyai-Hegyhát központjához!

A felajánlott tárgyakat és fotókat minden pénteken 13 és 17 óra között a Szent Imre út 25-27. szám alatti Közösségi Házban várják. Amennyiben kérdése merül fel a gyűjtéssel kapcsolatban, kérjük, hívja a 20/286-28-80-as telefonszámot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.