Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi
Forrás: Forrás: Kaposszekcső Község Önkormányzata, fotó: Keszthelyi Tamás

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

Dombóvár, Felsőszeli, Kaposszekcső és Mágocs polgármesterei a rendezvény előtt ünnepélyes keretek között megállapodást írtak alá, az immár harmadik alkalommal – korábban Dombóváron és Mágocson – megrendezett megemlékezés és a kapcsolatuk további ápolására.

Ezt követően a Községháza előtti parkban egy emlékpad került átadásra, mely Panyik Imre alkotása (a magyar szent korona vasból készített másolatát is elkészítette, ami jelenleg Torockón látható). A padot Molnár Imre, Felsőszeli alpolgármestere és családja magánemberként adományozta a településnek. Kaposszekcső és a felvidéki Felsőszeli között húsz éves papíron a hivatalos testvértelepülési együttműködés, valójában azonban ennek a két településnek a közös múltja a kitelepítésig, 1947-ig nyúlik vissza, amikor Felsőszeliből nagyon sok családot Kaposszekcsőre és környékére telepítettek, köztük Dombóvárra és Mágocsra is.

A parkban nem csak ez a pad áll, itt található Kaposszekcső testvértelepülési kapcsolatainak a táblája is, valamint a német testvértelepülés által elültetett tölgyfa, s mivel 1947-48-ban nem csak ide érkeztek felvidékiek, de Kaposszekcsőről számos sváb családot is kitelepítettek, emiatt áll itt egy emlékmű, rajta a felirat: „Emlékül azoknak, akik szülőföldjükön nem élhettek”.

A koszorúzást követően a felújított evangélikus templomban köszöntötte Szabó Szilárd, evangélikus lelkész a jelenlévőket, majd a helyi polgármester, Badáczy-Csiba Zsuzsanna mondott beszédet, melyben utalt saját családja kitelepítési történetének egy-egy momentumára is. Emellett elmondta: „A közös, együttes erő, s a béke a legfontosabb. Pont ezért legyen a mai nap üzenete a következő pár József Attila sor, amiből egy rész a kint átadott padon is áll, amit Kaposszekcső és magam nevében is még egyszer hálásan köszönök Molnár Imrének és családjának, valamint az alkotónak, Panyik Imrének, s az eredeti ötletgazdának, Dr. Havasi Jánosnak.

S az idézet:
„a harcot, melyet őseink vívtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk, nem is kevés” .”

A templomi köszöntők után Nagyné Tóth Erzsébet adta elő József Attila: A Dunánál című versét, majd a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Dráma- és Színjáték Tanszak növendékeinek előadásában „Magyarok maradtunk...” című színi jelenetet tekinthették meg a jelenlévők Pfeiffer Jánosné, Kaposszekcső díszpolgárának inspirációja alapján.

Végül Bagoly András tartott előadást „Egy kitelepített visszaemlékezése” címmel, amit a Mágocsi Magnificat Kórus műsora követett Keszler Ákos kíséretével.

A rendezvény alatt közreműködött a Kaposszekcsői Fúvósegyesület és a Kaposszekcsői Általános Iskola 2 diákja.

A Közösségi Házban helyi kiállítás nyílt „Emlékek a kitelepítés tükrében” címmel, amit dr. Havasi János, a község díszpolgára, jogász, újságíró üzenetét felolvasva fia, Havasi Dániel nyitott meg. A program baráti beszélgetésekkel zárult.

Címkék: kaposszekcső

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.