Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Július 21. 06:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Döbrököz honlapja

Lesz végre tájháza Döbrököznek

Lesz végre tájháza Döbrököznek

Már évek óta szeretnének a döbrököziek maguknak egy tájházat, amely egyfajta helyi múzeumként bemutathatná a község történetét és néprajzát.

Sajnos mindeddig ez nem valósult meg, pedig már sok-sok évvel ezelőtt az akkori polgármester, Szabó István is élére állt ennek az ügynek.

Igazából olyan épületet keresett az önkormányzat erre a célra, mely lehetőleg a falu központjában helyezkedik el és stílusában tükrözi e táj építészeti jegyeit. Korábban volt is néhány ilyen épület, de azokat a tulajdonosoktól nem sikerült megvásárolni, mert vagy lakták őket, vagy olyannyira leromlott az állaguk, mire eladók lettek volna, hogy az önkormányzat úgy már nem akarta megvásárolni őket.

Mióta üresen áll a döbröközi művelődési ház közvetlen szomszédságában lévő, talán az utolsó tájháznak alkalmas épület, Szili Lajosné polgármester tárgyalásban volt annak tulajdonosával, Suti Károllyal. Most fiával - aki a közelmúltban megörökölte az épületet - sikerült megállapodni. A döbröközi képviselő-testület felismerte, hogy a községnek ez az utolsó lehetősége az épület megszerzésére, bár a költségvetés szűk mozgásteret enged, mégis a vásárlás mellett döntöttek. Az önkormányzat 3 millió forintért megvette a házat. Az összeget három egyenlő részletben kell kifizetni. Az eladó a berendezést is hátrahagyta, és külön kiemelte, hogy az árszabásnál figyelembe vette azt, hogy szülei, nagyszülei házát majdan az egész döbröközi közösség fogja tájházként használni.

A képviselő-testület előzőleg Sebrek Csaba építész társaságában tekintette meg az ingatlant. A vályogtéglából épült ház mondhatni kifogástalan, felázás-mentes, száraz állapotban van. A szakértő szerint még kétszáz évig biztosan állni fog, ha a falak aláázását megelőzik. Amit lehetőleg még az idén el kell végezni az épületen, az a tető átrakása és a csatorna megjavítása.

A Döbröközi Hagyományőrző Alapítvány vezetője, Andikné Schmidt Mária is ezt az épületet tartotta a legalkalmasabbnak tájház céljára. Most az ő feladatuk lesz a felújítás és berendezés megszervezése az új funkciónak megfelelően.

Az oszlopos tornácú házban gyönyörű rakott tűzhely, nyitott kémény, kővel kirakott pince is van. Úgy tudjuk, hogy már tervezik kemence építését is a leendő tájház udvarára, amely egybe lesz nyitható majd a Művelődési Ház udvarával. Egy új, faluképet meghatározó, kulturális intézmény-együttes jön tehát létre. (ft)
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.