Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Megyeri Vilmos, polgármester

Mindszentgodisai művelődési ház: külső megújulás pályázati támogatással

Mindszentgodisai művelődési ház: külső megújulás pályázati támogatással

Mindszentgodisa önkormányzata - a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesületen keresztül - sikeresen pályázott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének falumegújításra és -fejlesztésre szánt támogatására.


A 19,5 millió forintos projektköltségvetésből az épület minőségi cseréptetőt, külső hőszigetelést és esztétikus színezést kapott, továbbá az alsó szinten energiatakarékosra cserélték a korszerűtlen nyílászárókat.

A 70-es évek elején, a felsőmindszenti településrész központjában épült művelődési ház külső felújítására - a néhány évvel ezelőtti emeleti ablakcserét kivéve - eddig nemigen állt módjában költenie a falunak. Pedig a kezdetek óta a helyén lévő palatetőre már erősen ráfért a felújítás. Nem is beszélve arról, hogy az alsó szint acélkeretes, egyrétegű üveges külső nyílászáróin és a hőszigetelés nélküli falakon keresztül az épület jócskán fűtötte a környezetét. Így aztán a ház fenntartása jelentős terhet rótt az önkormányzatra.

A helyzeten akart változtatni 2009-ben az akkori képviselő-testület azzal, hogy pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásának elnyerésére. Kérelmükre végül 2011 májusában érkezett meg a pozitív válasz: 15,6 millió forintnyi támogatást kapnak a felújítást és más kiegészítő tevékenységeket tartalmazó projektjük megvalósításához.

Ez egyben azt is jelentette, hogy elő kellett teremteniük az általuk saját erőként vállalt 3,9 millió forintot. Azonban erre a célra az önkormányzatnak 2010-ben csak 2,9 millió forint saját forrást kellett elkülönítenie a falu költségvetésében, mivel svájci testvértelepülésük hatezer svájci franknyi ígérvénnyel kívánta támogatni elképzelésüket. Öröm az ürömben, hogy a testvérkapcsolatot hosszú évekig ápoló, a falu 2010 októberében már többedszerre újraválasztott és röviddel azután lemondott polgármestere leköszönését követően úgy döntött, a svájci felajánlást más célra kell költeni. A pénzt így egy nem önkormányzati épület, a godisai településrész katolikus templomának felújítására használhatja fel az egyház. Azaz a mostani képviselőtestület 1,2 millió forintnyi hitel felvételére kényszerült a saját forrás maradéktalan biztosításához. A kölcsön kamatai pedig a projektben nem elszámolhatók, így ennek fedezete is az önkormányzatot terheli.

Viszont jó hír, hogy a szebb faluképet és energia-megtakarítást eredményező projektben 17,1 milliós költségvetéssel szereplő felújítást kitűnő minőségben és gyorsan, a támogatási értesítéstől a július 27-i műszaki átadásig eltelt két hónap leforgása alatt valósította meg a sásdi székhelyű Mind-Ép Kft.

(Fizetett hirdetés)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.