Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. November 23. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Miniszterelnökség: egyszerűbb ügyintézés a közműcégeknél, valamint a mobil- és internetszolgáltatóknál

Miniszterelnökség: egyszerűbb ügyintézés a közműcégeknél, valamint a mobil- és internetszolgáltatóknál

Tovább egyszerűsíti és gyorsítja az ügyintézést a kormány, ugyanis az e-bejelentőn januártól az ország minden áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatója felé egy helyen, online kérvényezhető a közműátírás, vagy bejelenthetők a személyes adatok változásai. Jövő év nyarától pedig a telefon-, televízió- és internetszolgáltatók is csatlakoznak az e-bejelentőhöz, miután az Országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.

Az e-bejelento.gov.hu oldalon elérhető ingyenes szolgáltatásnak köszönhetően ezentúl nem szükséges minden közmű- és telekommunikációs céget külön-külön felkeresni az adatváltozások bejelentése miatt, így rengeteg utánajárás és sorbaállás takarítható meg - írták.

A kormány több mint tíz éve megkezdett bürokráciacsökkentési programjának újabb mérföldköve az év elején elindult, ingyenes e-bejelentő szolgáltatás, amely már nemcsak a közigazgatási ügyintézés során csökkenti a magyar emberek adminisztrációs terheit, hanem a szolgáltatószektorban is egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé - közölték.

Felidézték, korábban minden alkalommal külön-külön, többnyire személyesen kellett a szolgáltatóknál intézni az olyan bejelentéseket, mint például a házasságkötésből, tudományos fokozat megszerzéséből adódó névváltoztatást, a lakcím- vagy kapcsolattartási adatok megváltozását, okmánycserékből adódó változásokat, illetve a tulajdonosváltásból, öröklésből vagy bérbeadásból fakadó közműátírást. Ez jelentős fáradsággal, összesen akár 5-10 óra utazással és várakozással járt családonként akár 4-8 szolgáltatónál, "mára azonban az ingyenes e-bejelentő szolgáltatásnak hála az ügyfelek az otthon kényelméből", az e-bejelento.gov.hu internetes oldalon keresztül vagy bármelyik kormányablakban egyszerűen bejelenthetik adatváltozásaikat ügyfélkapus regisztrációjukkal.

Az év eleje óta szerzett kedvező tapasztalatok figyelembevételével megalkotott új jogszabály révén az e-bejelentő kibővül minden olyan magyarországi áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatóval, amelyek eddig nem csatlakoztak, ezáltal az ország minden egyes településén teljeskörűen elérhetővé válik a szolgáltatás. Az e-bejelentővel nemcsak az állampolgárok adminisztrációs terhei csökkennek, hanem a közműcégek, 2023 nyarától pedig a telekommunikációs vállalatok számára is megtakarítást eredményez. Az adatváltozás-kezelő rendszerbe eddig több mint 58 ezren regisztráltak - olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.