Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 27. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit okozhatnak a hőhullámok? Megmondják a patkányok!

Mit okozhatnak a hőhullámok? Megmondják a patkányok!

A tudósok utánajártak annak, hogy mi okozza középkorú nőknél a menopauza beköszöntével a hőhullámokat. Ennek megválaszolásához a patkányokat hívták segítségül az Arizónai Orvostudományi Egyetem szakemberei. Azt találták, hogy hőhullám alatt az agy egy bizonyos területe kissé 'félrecsúszik' és ez az, ami elindítja a folyamatot. A neuronok ilyenkor tulajdonképpen vezérlőkapcsolóként működnek, s az ösztrogén szintjének csökkenésével beindul a hőhullám - írja a Health Day.

A hőhullám és a verítékezés az agyban található hőszabályzó központ ösztrogénhiány miatt kialakuló zavarának következménye, a legtöbb menopauza utáni nő szenved tőle. A szakemberek alternatív kezelés kidolgozásának reményében kutatták, hogy mi okozza pontosan a hőhullámokat.

Azt már korábbi kutatások kimutatták, hogy a hőhullámokat az agy hipotalamusz nevű régiója okozza, ami egyfajta kapcsolóként működik a hormonszintek és a központi idegrendszer között. Az új kutatás keretében Dr. Naomi Rance és kollégái patkányokon menopauza után hőhullámos állapotot idéztek elő, és azt találták, hogy a KNDy-nak nevezett sejtek helye a hipotalamusz.

A szakemberek azt találták, hogy miután a KNDy sejtek működését kikapcsolják, a patkányok testének hőmérséklete csökkenni kezd. Ezzel együtt a központ aktiválódik, ami serkenti a bőr véráramlását, ezáltal növeli a hőmérsékletet. Ehhez hasonló értágulat jön létre a hőhullámok során is. Ez tulajdonképpen az izzadáshoz hasonlóan úgynevezett hőleadási kísérlet a szervezet számára.

A mostani eredmények még nem elegendőek egy alternatív kezelés kidolgozásához, de a kutatást folytatják a szakemberek. Az aktuális kezelés a hormontabletta, ami körül viszont igen nagy viták folynak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.