Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Április 18. 16:09, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Rendőrkapitányság

Nagykónyiig üldözték a rendőrök a zsaroló családot

Nagykónyiig üldözték a rendőrök a zsaroló családot

Bejelentés nélkül foglalkoztatta egy dombóvári vállalkozó azt a férfit, akit családjával együtt április 14-én vett őrizetbe a Dombóvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya. A rendőrség által ma nyilvánosságra hozott részletek al

M. József 42 éves szakcsi lakos és családja azzal fenyegette meg a munkaadóját, hogy amennyiben nem fizet meg részükre 615600 Ft-ot, az általuk beszerzett iratok alapján feljelentést tesznek ellene a bíróságon, mivel bizonyítékkal rendelkeznek arról, hogy a vállalkozó több személy vonatkozásában is elmulasztotta a bejelentési kötelezettségét, ezzel többek között a zsarolónak és családjának anyagi hátrányt okozott.

M. József és élettársa S. Andrea (36 éves) is a vállalkozó alkalmazásában állt korábban. Közben M. József üzemi balesetet szenvedett, melyet követően vált ismertté számukra, hogy nem voltak bejelentve, így nem illeti meg őket társadalombiztosítási járulék.

A sértett feljelentését megelőzően sor került két személyes találkozóra is a vállalkozás dombóvári telephelyén, ahol a zsaroló pár több alkalommal kihangsúlyozta, hogy csak és kizárólag a követelt összeg megfizetése ellenében hajlandóak a feljelentéstől és az általuk beszerzett iratok nyilvánosságra hozatalától elállni. A sértett a fenyegetésben elhangzott súlyos hátrány kilátásba helyezésének hatására a követelt összeg kifizetésébe beleegyezett, a pénz átadásának helyét és időpontját M. József közölte vele telefonon.

Ezek alapján az újabb találkozóra április 14-én 11 órakor került sor a kocsolai benzinkútnál.

Ezt követően döntött a vállalkozó a feljelentés mellett, melyhez a már említett telefonbeszélgetés hangfelvételét becsatolta.

A rendelkezésre álló adatok alapján alig három órája maradt a rendőrségnek az akció megszervezésére. A nyomozók 10.30-kor elfoglalták helyüket a felállítási helyeken, majd megjelent a vállalkozó is, zsebében a rendőrség által rögzített sorszámú bankjegyekkel.

A megbeszélt időpontban - azaz 11.00 órakor - megérkezett gépkocsival M. József élettársa és két gyermeke társaságában. Ezután S. Andrea a sértett járművéhez ment és beszállt. Megtörtént a pénzt tartalmazó boríték átadása, melyet követően egy dossziét adott át M. József a sértettnek.

Ekkor kezdődött meg a rendőri akció a gyanúsítottak elfogására. A gyanúsítottaknak járó motorú járművükkel először sikerült egérutat nyerniük. Hiába álltak keresztben a lehetséges menekülési útvonalak mindegyikén a rendőrautók, a Nagykónyi felé vezető úton az árokba hajtva sikerült tovább menekülnie a zsarolóknak.

A menekülőket végül Nagykónyi belterületén sikerült több szolgálati járművel megállítaniuk a rendőröknek. Azonban egyikük ellenállt. Rátámadt az őt megbilincselni készülő rendőrre és a szolgálati járműbe is több alkalommal belerúgott. Ekkora kiderült az is, hogy a menekülés során a zsarolók megpróbáltak megszabadulni a bizonyítékoktól. Összeégett bankjegyeket találtak ugyanis a rendőrök a járműben, melyek közül a felismerhetők sorszámai megegyeztek a korábban a sértett által bemutatottakéval. (Írásunk a kép után folytatódik.)



M. Józsefnél egy lőszernek látszó tárgyat találtak is a rendőrök, így házkutatást tartottak a család házában, melynek során összesen 17 db sörétes lőszernek látszó tárgyat foglaltak le.

Az eljárás során mind a négy előállított személyt gyanúsítottként hallgatták ki egy rendbeli zsarolás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, M. Józsefet és a fiatalkorú M. Renátót pedig lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt is. Továbbá a Szekszárdi Nyomozóügyészségen feljelentést tettek M. Alex ellen hivatalos személy elleni erőszak elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A négy gyanúsított közül hármat vettek a nyomozók őrizetbe, egyikük ugyanis még fiatalkorú. A fiatalkorú elkövetőre tekintettel a Szekszárdi Városi Ügyészség Fiatalkorúak Ügyészénél tettek előterjesztést az őrizetben lévők előzetes letartóztatásának indítványozására, azonban az ügyészség döntése értelmében őrizetük megszüntetésére került sor másnap, április 15-én, azaz szabadlábon védekezhetnek.

A zsarolás 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A hivatalos személy elleni erőszak alapesete 3 évig terjedő, míg a lőszer engedély nélküli tartása 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!