Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Február 04. 07:30, péntek | Helyi
Forrás: a Cambridge-i Egyetem honlapja

Rókát láttunk a belvárosban. Az ősember barátkozott volna vele?

Rókát láttunk a belvárosban. Az ősember barátkozott volna vele?

Munkatársunk tegnap délelőtt annak volt szemtanúja Dombóváron, hogy egy ravaszdi le-fel rohangál a belvárosi iskola főépülete előtti parkban. Hogy miért jött, mi lett vele, vagy hová lett, nem tudjuk, viszont az eset kapcsán egy szenzáci

A Cambridge-i Egyetem régészei január 27-én közzétett írásukban arról számolnak be, hogy egy vörös róka csontjait találták meg emberi maradványok mellé temetve egy 16500 évesre becsült sírban. A Jordánia északi részén kiásott temetkezési helyet négyezer évvel idősebbnek becsülik, mint a valaha is ismert legkorosabb kutyás emberi sírt.

A tudósok ebből arra következtetnek, hogy a róka lehetett a kutya elődje az ember legjobb barátja szerepében. Mindezt azért is feltételezik, mivel úgy tűnik, most megtalálták azt a teljes emberi csontvázat és a mellé temetett vörös róka koponyáját és jobb felkarcsontját, amely egy korábban kiásott szomszédos sírból hiányzott. Ráadásul igen erős érzelmi szál fűződhetett a két elhunyt között, mivel elődünk átköltöztetett maradványaival együtt egyedül a neolitikus ravaszdi csontjainak egy részét temették el az új helyen, más temetkezési tárgyakat nem.

A róka valószínűleg rövid ideig tölthette be az „ember legjobb barátja” pozíciót, mivel a mostani lelet korát követő évezredekből származó hasonló felfedezést mindeddig nem tettek régészek. A tudósok azt is feltételezik, hogy a vörös bundások megszelídítése sohasem volt teljes, és az ember a félénk és nyugtalan állatokról hamarosan átszokott a sokkal inkább társasági kutyákra.

Még ha úgy tűnik, az ősember hajlott is a barátkozásra a vadon élő rókákkal, mai utódainak nem javasoljuk ugyanezt, mivel a ravaszdik veszettséget és más fertőzéseket terjeszthetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.