Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Május 19. 22:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Szombaton egész megyés közúti ellenőrzés lesz Baranyában

Szombaton egész megyés közúti ellenőrzés lesz Baranyában

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság átfogó és általános közúti razziát hajt végre május 21-én a motorosok ellenőrzésére, továbbá az ittas és bódult állapotban járművet vezetők forgalomból történő kiszűrésére.

Tavaly Baranyában 557 személyi sérüléssel járó baleset történt, melyek közül az ittasság a balesetek okozójánál 60 esetben, tehát 10,77 %-os arányban játszott közre. 2009-ben ugyanez az arány 14,41 %-os volt - ezen belül Pécsen 46,6 %-os, míg Komlón 18,3 %-os. Az ittasan okozott balesetek közül halálos kimenetellel egy, súlyos sérüléssel 22, könnyű személyi sérüléssel pedig 37 baleset végződött.

Az 557 személyi sérüléses baleset közül tavaly 20 esetben volt motorkerékpár-vezető a baleset okozója, míg 2009-ben a 680-ból 41 esetben. A rendőrség célja az, hogy ezt az arányt tovább csökkentse. A motoros balesetek többsége a pécsi- és a komlói rendőrkapitányságok területéhez köthető. A baleseti okokat vizsgálva megállapítható, hogy a legtöbb motorkerékpáros baleset - mind az anyagi káros, mind a személyi sérüléses - úgy következett be, hogy a jármű vezetője nem az út-, időjárási és látási viszonyoknak megfelelően vezette a járművét, gyakran a megengedett legnagyobb sebességet többszörösen túllépve közlekedett.

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján Baranyában az alábbi útszakaszokon következett be a legtöbb motorkerékpáros baleset:

  • 6-os számú főközlekedési út teljes Baranya megyei szakasza,
  • 66-os számú főközlekedési út Árpádtető – Oroszló közötti szakasza,
  • 67-es számú főközlekedési út Szigetvár – Szentlászló közötti szakasza,
  • 6604-es számú út Pécs – Orfű közötti szakasza,
  • 6609-es számú út Orfű – Magyarhertelend közötti szakasza az Orfűi gáttal.

Érzékelhetően egyre többen közlekednek motorral a közutakon, évről-évre növekszik az újonnan forgalomba helyezett motorkerékpárok száma. A szabálytisztelő, a motorozás élményét kereső járművezetők mellett, sajnos egyre több az olyan motoros, aki a gyorsabb előrehaladás érdekében a sorozatos, szándékos, és sokszor igen durva szabálysértések elkövetésétől sem riad vissza.

A szombati akció keretében ezért a rendőrök ellenőrizni fogják a motorosok sebességén túl a motorkerékpár műszaki állapotát, a hatósági jelzés meglétét és szabályszerű felszerelését. Az ittas és bódult állapotban közlekedő járművezetők kiszűrése érdekében pedig a gépkocsivezetőket ellenőrzik. De kíváncsiak lesznek a kötelező felelősségbiztosítás fedezetének meglétére és érvényességére, a vezetésre jogosító okmányok, valamint a jármű okmányok meglétére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.