Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2023. Június 05. 13:53, hétfő | Helyi

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

Az utolsó vacsora, a szent és a remény

A kultúra nem ismer határokat, így hosszú együttélésüknek köszönhetően a csehek életére gyakorolt német befolyás sem múlt el nyomtalanul, legyen szó akár gasztronómiáról, akár nyelvről. Mivel mindkét ország nyelvén a nagycsütörtök szó szerinti fordításban zöld csütörtököt jelent (német: Gründonnerstag; cseh: Zelený čtvrtek), ennek apropóján döntöttek úgy a csehek (Starobrno márkacsoport), hogy 2006 nagycsütörtökére megfőzik első zöld sörüket (Zelené Pivó).

A régmúltban a böjti étrend részeként a kolostori sörfőzdékben is erős söröket főztek, amelyek – a kenyérhez hasonlóan – alapvető tápanyag- és kalóriaforrásként szolgáltak. A szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem volt tilos a böjt alatt sem.

A Húsvétot megelőző nagyhét, amelyet a Virágvasárnap vezet be, valamennyi napja nevezetes Csehországban, külön nevet is kiérdemelve. Így lett a hét első napja a Kék Hétfő (Modré pondělí), a második Szürke Kedd (Šedivé úterý), a harmadik Ronda Szerda (Škaredá středa), az ötödik Nagypéntek (Velký pátek), a hatodik Nagyszombat és persze a hét utolsó napja maga a Húsvét Vasárnap (Boží hod velikonoční). No és ami a történet szempontjából a legfontosabb a hét negyedik napja, ami a Zöld Csütörtök (Zelený čtvrtek) nevet kapta.

A hagyomány szerint ezen a napon az embereknek zöld (a remény színe) színű ételeket kell fogyasztaniuk, ha azt szeretnék, hogy az év folyamán ne terítse le őket semmiféle betegség. Elő a spenóttal, a salátával, a káposztával és mindenféle más zöld színű zöldséggel! És persze ezen a napon a legstílszerűbb ha zöld italokat fogyasztunk.

Március 17. : Minden évben ezen a napon tartják az írek az egyik nemzeti ünnepüket, Szent Patrik napját. A hagyomány szerint ugyanis ezen a napon halt meg Írország apostola, Szent Patrik, korábbi misszionárius, püspök, és az ország első számú védőszentje. Ez alkalomból mindenki az ország nemzeti színébe, zöldbe öltözik. Még a sörök is! 2022 Szent Patrik napjához több hazai főzde is csatlakozott.

Ma már annyira divatba jött a húsvéti zöld sör, hogy egyre többfelé találkozunk vele és többféle zöld sör – például a Dudák, a Konrad, a Litovel vagy a Primátor – kapható a budapesti cseh sörözők kínálatában is.

2009-ben Szabó Béla nagykanizsai kocsmáros, fradi-szurkoló elkészítette a fradi-sört, amelyet Tapolcán forgalmaznak és Smaragd Zöld Sör-nek hívnak.

2023. május 20-án a dombóvári eszperantisták a Kissler Sörfőzde közreműködésével, a Gunaras 50 programsorozat keretein belül, zöld sört mutattak be, Verda Biero néven. 2023-ban 100 éves az eszperantó Dombóváron. Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

Források:

- A zöld sör nyomában

- Húsvéti sör

- Szent Patrik napja alkalmából

- 100 éves az eszperantó Dombóváron

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 08:00, szombat | Helyi

Csíkszeredai diákok üzenete érkezett a dombóvári múzeumba

A nyáron Göllében és Dombóváron járt csíkszeredai 15 diák és kísérőjük küldött üzenetet a Fekete István Múzeum alapítójának.

2023. Szeptember 29. 09:40, péntek | Helyi

A görögországi világbajnokságon szerepelnek a Dombóvári Karetesuli versenyzői

A dombóvári karatékák már Görögországban vannak, a 2023. szeptember 29-től október 1-ig tartó SKDUN Karate Világbajnokságon vesznek részt.

2023. Szeptember 28. 16:19, csütörtök | Helyi

Adományoztak a dombóvári rendőrök

Az Állatok Világnapja közeledtével a dombóvári gyepmesteri telep lakóihoz látogattak el az egyenruhások középiskolás diákokkal közösen.

2023. Szeptember 27. 16:14, szerda | Helyi

Pump Track versenyt rendeztek Dombóváron

Dombóváron tartották a 2023-as Pannon Pump Track Kupasorozat V. futamát.